"Yrityksissä puhutaan asiakkaista. Meillä vieraista"
Yrityksemme perustamiseen vuonna 2009 johti yksi asia. Rakkaus.
Yrittäjämme Tuula Anttila oli ensimmäinen vieraamme järjestäessään omia häitään. Silloin oli tärkeintä saada täydelliset juhlat - se on meille tärkeintä edelleen niin tänä päivänä kuin tulevaisuudessakin.
Toimintamme alkoi laajentua vuoden 2019 alkupuolella yhä enemmän myös cateringpuolelle ottaen huomioon erityisesti erityisruokavaliot. Nykypäivänä esimerkiksi tunnettu gluteeniton saaristolaisleipämme ei ole ainoastaan juhlien herkku - Sitä on saatavilla myös tilauksesta. Tilauksesta valmistamme myös muut maistuvat herkkumme - juhliin tai kotiin nautittaviksi.
Kartanon Karkurin juhlatilan ikkunoista hohtaa melkein sadan kynttilän valo. Musiikki soi ja ruuan tuoksu tulee vastaan ovella. Juhlat ovat alkamassa. Samanlaisessa kynttilänvalossa alueen taloissa valmistettiin juhlasimaa jo yli viisisataa vuotta sitten.
Erich Flemingin maakirjan välistä löytyi hänen vaimonsa Hebla Siggentyttären simanvalmistusohje keskiajalta. Arvassalon seudulla, Vallaisten kylässä, Sundholman kartanon ja Kartanon Karkurin mailla tehtiin simaa ja vahvaa olutta jo yli 500 vuotta sitten. Valmistus oli pitkäjänteistä toimintaa, sillä juomaa säilytettiin tynnyreissä vuoden verran ennen kuin se päästiin pullottamaan. Kun vihdoin päästiin maistamaan, pantiin pöydässä kiertämään koristeellinen juhlakousa. Siman maku tuli suomyrtistä, hunajasta ja humalakasvista. Humala toi siman makuun karvautta ja hedelmäisiä aromeja, kirkasti juoman sekä esti pilaantumista.
Tänä päivänä Kartanon Karkurin tiloissa kilistellään kuohuviinilaseja, siemaillaan hyviä punaviinejä ja nautitaan hyvästä ruuasta takkatulen räiskähdellessä. Vanhassa kulttuurimaisemassa juhlatunnelmaan kietoutuu erityinen, historiallinen sävy.
Kartanon Karkurin juhlatilojen ja rakennusten alue kuului aikanaan Sundholman kartanoon ja alueella on asutushistoriaa 1300-luvulta lähtien. Metsät, mäet, kalliot ja rannat ovat nähneet vaihtuvien sukupolvien kohtalot, tilat ovat vaihtaneet omistajaa onnellisten avioliittojen, langetettujen kuolemantuomioiden ja monien muiden dramaattisten tapahtumien kautta. Omistajasukujen joukossa on ollut koko Suomen historiaan merkittävällä tavalla vaikuttaneita Flemingejä, rikkaita Ålänningejä ja onpa Piispa Maunu Tavastkin aikanaan hankkinut omistukseensa alueen niittyjä.
Kartanon Karkurin emäntä ja yrittäjä Tuula Anttila astui sisään pimeään ja hylättyyn navettaan synkässä marraskuussa vuonna 2006. Oliko se ehkä Flemingien henki, Sundholman sadan vuoden takaisten karjapiikojen toive vai herkän ihmisen intuitio, joka sai mielikuvituksen valon syttymään ja loi onnellisen kuvan kynttilänvalosta, valkoiseksi kalkituista seinistä, lämmöstä ja rauhan tunnelmasta?
Tulevaisuus sinetöitiin Tuula Anttilan omissa häissä vuonna 2007, jolloin vanha navetta hehkui kauniiksi koristeltuna valoa, iloa, onnellisuutta ja tulevaisuudenuskoa. Tänä päivänä Kartanon Karkurin ainutlaatuiseen tunnelmaan pääsee yhtä aikaa jopa 200 ihmistä, pitkät pöydät notkuvat herkkuruokia, musiikki soi ja tekee mieli tanssia.
Illan hämärtyessä - ja kunhan antaa vallan omalle mielikuvitukselleen - voi ehkä kuulla Flemingien hevoskärryjen ajavan hiekkatiellä, nähdä piispa Maunu Tavastin tekevän ristinmerkin taatakseen tulevan kasvukauden tai huomata kyytirättärin kuljettavan rangaistavia vankeja kartanon teilimäelle.
"Olipa ihana äitienpäiväruokailu!
Puolisokin nautti alkuruuan salaateista niin paljon, että kehui niiden riittävän (hän tosin nautti kyllä sen jälkeen pääruoastakin ja jälkiruoasta, mutta eniten meni alkuruokaa).
Itse otin runsaammin pääruokaa, joka oli todella hyvää upeasti kypsennetyillä parsoilla, joista pitää itsekin ottaa mallia. Lohi oli myöskin hyvää päällysteen kanssa.
Jälkiruokana kakut hurmasivat näöllään ja maullaan, vaikkakin oman maun mukaan suklaakakkuun olisi voinut olla toisenlainenkin pohja.
Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä kokemus, jossa ruoka ja miljöö loistivat!"
"Hieno paikka pienine yksityiskohtaisuuksineen. Korona huomioitu myös. Ruoka maukasta: possu eityisen mehevää ja ennenkaikkea kypsää! Salaatti raikasta. Täytekakussa ei liikaa kermavaahtoa. Tarjoilu ystävällistä.
Kaikenkaikkiaan miellyttävä kokemus"
"Huikean kaunis paikka häiden ja muiden juhlien
järjestämiseen ja ystävällinen palvelu!!"
"Aivan mahtava paikka. Sisustus, ruoka ja palvelu täyden kympin arvoista.
Paras paikka Uudessakaupungissa järjestää juhlat. Suosittelen lämpimästi 😊👍"
"Lapsuuden jälkeen sain tänään ensimmäisen munkin, koska pitää olla gluteeniton. Pakastealtaan lisäainepommeja ei ole tullut mieleenkään ostaa. Kartanon karkurista haetut (lämpimät) vappumunkit olivat taivaallisen hyviä 🙏❤ Ihanaa kun gluteenitonta tarvitseva voi saada näin laadukkaita ja herkullisia tuotteita. Kiitos Tuula 💛"
"Ihana paikka Tyky-päivälle ja varmasti myös juhliin. Todella siisti ja tyylikäs, valkoinen. Hyvin rustiikkinen, joten sopii monenlaisiin tilaisuuksiin. Saimme kaikki ruoat gluteenittomina ja olivat todella hyviä!!!! Asiakaspalvelu asiallista ja ammattimaista. Esteettömyydestä iso plussa, sillä mukana olleet, eri tavoin liikkuvat, kehuivat järjestelyjä onnistuneeksi ja toimiviksi. Kannattaa tutustua tähän paikkaan."
"Ihanassa maalais miljöössä sijaitseva juhlapaikka. Ruoka aivan taivaallisen hyvää. Palvelu ykkösluokkaa."
"Työporukalla vietettiin iltaa kotasaunalla ja oikein mukava paikka, ystävällinen palvelu ja herkullinen ruoka, suosittelen!"
"Ihanan tunnelmallinen paikka ja loistava palvelu, mahdollisti täydelliset häät!
Tarjoilutkin olivat todella herkullisia. SUOSITTELEN 💙"
"Minusta paikka oli 10+. Sai oikein hyvälle tuulelle. Silmää on todella ollu sisustajalla.
Suosittelen ehdottomasti tätä paikkaa kaikille."
"Tunsimme olevamme tervetulleita. Siistiä, ystävällinen palvelu. Ruoka oli hyvää. Kannattaa kokeilla."